Uw afval, onze grondstof.
Door de verschillende afvalstromen aan de bron goed te sorteren, kan Garwig ze selectief inzamelen.
Elk materiaal heeft zijn kenmerken en vraagt bijgevolg een specifieke behandeling:
het begint bij de juiste container en inzamellogistiek, om daarna de juiste bewerkings- en verwerkingsmethode toe te passen.
Bekijk hier alle afvalstromen en wat we ermee doen.
Restafval
Dit is de afvalstroom die we overhouden wanneer we alle recycleerbare fracties apart inzamelen en verwerken.
Dit type afval, afkomstig uit de dienstverlenende en industriële sector, komt qua samenstelling overeen met huishoudelijk afval.
Het restafval dat we via containers ophalen, gaan we verder scheiden, bewerken en verwerken met oog op energierecuperatie.
Papier en karton
Papier en kartonafval kunnen we perfect recycleren. Na het selectief te hebben ingezameld, sorteren we de fractie zo goed mogelijk. Daarna zetten we het afvalpapier om in pulp, en dat is meteen een nieuwe grondstof voor de papierindustrie.
Door het selectief in te laten zamelen helpt u mee de schaarste in grondstoffen te beperken. Bovendien bespaart u ook op deze manier, gezien uw totaalhoeveelheid restafval daalt.
Bekijk hier de mogelijke inzamelmiddelen voor papier en karton.
PMD
Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen, Drankkartons. Dat verstaan we onder pmd-afval. Elk bedrijf is verplicht deze afvalstroom selectief te laten inzamelen. De reden daarvoor is ook hier de perfecte sorteermogelijkheden.
Na inzameling ondergaat de pmd-stroom een ver doorgedreven sortering. Daarna verwerken we de fracties tot nieuwe grondstoffen voor de kunststof-, metaal- en papierindustrie. Deze grondstoffen krijgen een nieuw leven als blikjes, kledingstukken, nieuwe verpakkingen, enz.
Hol glas
Glas wordt gewoon glas. Tenminste, als we de inzameling volgens de regels van de kunst laten verlopen. Zowat alle glazen flessen en potten in alle kleuren en zonder statiegeld kunnen in de glascontainer terecht. Andere elementen kunnen het recyclageproces in de war sturen, denk bijvoorbeeld aan deksels, kurken, enz.
Ook vlak glas, zoals bijvoorbeeld autoruiten, kunnen we inzamelen.
Na een correcte behandeling, kunnen we glas opnieuw inzetten als grondstof voor nieuwe afgewerkte glasproducten.
Voedingsafval
Deze fractie ontstaat bij het bereiden van maaltijden bij restaurants, traiteurs, grootkeukens. Of ze nu verpakt of onverpakt zijn, Garwig haalt het voedingsafval op en zorgt voor de juiste toepassing. Zo zetten we onverpakte voeding in voor vergisting.
Sinds 2021 werd de sorteerplicht uitgebreid. Bedrijven dienen ook hun voedingsafval aan de bron te scheiden.
Confidentieel papier
Elk bedrijf beschikt over informatie die het liever voor zichzelf houdt. Persoonlijke gegevens, cijfers, enz. We vinden ze terug op tal van interne documenten. Om de zoveel tijd is het echter aangewezen om oude archieven te vernietigen, en dat liefst zonder dat ze in verkeerde handen terecht komen.
Garwig voorziet afgesloten containers voor elke hoeveelheid vertrouwelijk papier. Na inzameling vernietigen we de vracht en dat wordt van het juiste attest voorzien.
Kunststoffolies
Folie is heel licht en toch omvangrijk. Daarnaast is het ook recycleerbaar, dus selectief laten inzamelen is de boodschap.
De plasticfolies kennen voornamelijk hun toepassing bij verpakkingen. Het gaat dus meestal om transparante, gekleurde of bedrukte bubbel- of stretchfolie die vrij is van vervuiling. Eenmaal ingezameld gebruiken we de folies voor nieuwe toepassingen in de kunststofindustrie.
Bouw- & sloopafval
Bouw- en sloopafval bestaat voor ruim 90% uit resten beton en metselwerk, asfaltpuin, dakpannen en keramiek. Dit is de steenachtige fractie.
Daarnaast bevat bouw- en sloopafval een zeer diverse restfractie waaronder hout, kunststoffen, metaal, roofing, gips, kalk, … Dat afval kan in veel gevallen door het bedrijf zelf voorgesorteerd worden. Hoe zuiverder de afvalstroom, hoe gemakkelijker te recycleren en dus hoe voordeliger.
Groenafval
Onder groenafval verstaan we hoofdzakelijk bladeren, takken en gras, bloemen- en plantenresten, versnipperd snoeihout, onkruid en andere organische resten. Ook theezakjes, koffiedik en -filters horen in deze afvalstroom thuis.
Metaal
We onderscheiden ferro en non-ferro metaalafval. Het gaat hier voornamelijk om ijzer, staal, zink, aluminium, koper en lood.
Na het metaalafval te hebben opgehaald, sorteert Garwig de fracties op samenstelling en stukgrootte. Na het te hebben geshredderd, kunnen we het opnieuw aanbieden als grondstof voor de metaalindustrie.
Vlak Glas
Vlak glas is een heel dankbare afvalstroom, omdat we het bijna volledig opnieuw kunnen inzetten als grondstof voor nieuw glas. Na de inzameling ontdoen we al het vlak glas van onzuiverheden en breken we het in scherven. Doordat we op deze manier tot een nieuwe glasgrondstof komen, bespaart de glasindustrie op invoer van volledig nieuwe grondstoffen.
Grond
Onder grond verstaan we aarde en zand. Van zodra er stenen, asfalt, beton of andere materialen in terug te vinden zijn, kunnen we het niet als grond accepteren.
We zijn waakzaam voor grondverontreiniging en alvorens de geaccepteerde vrachten een nieuwe bestemming te geven, nemen we stalen van de grond.
Steenpuin
De naam zegt het zelf: bakstenen, beton, dakpannen, of eigenlijk alle steenhoudende materialen van metselwerk en betonconstructies. Enige vorm van vervuiling is niet toegestaan, en dat geldt ook voor gips, plaaster, cellenbeton of keramiek.
Het zuivere steenpuin voeren we af en maken we proper. Daarna kan het bijvoorbeeld als grondstof dienen voor de aanleg van nieuwe wegen.
Cellenbeton
U kent het misschien beter onder de merknaam Ytong. Cellenbeton of gasbeton is een vaak gebruikt bouwmateriaal, maar omwille van zijn poreuze samenstelling moeten we het toch apart gaan inzamelen.
We kunnen het cellenbeton daarna makkelijk vermalen tot een soort poederachtige substantie, die fungeert als grondstof bij de productie van zandcement.
Gips
Gips kennen we vooral van de interieurafwerking in de bouwnijverheid. Het maakt geen deel uit van algemeen bouwafval, al is een selectieve inzameling ook nog niet gegarandeerd.
Als het gipsafval volledig zuiver en asbestvrij is, leent het afvalproduct zich nochtans tot recyclage. Na de juiste bewerkingen te hebben toegepast, kunnen we het gips opnieuw gebruiken voor de productie van nieuwe gipsplaten
Isolatie
Glaswol, rotswol, platen, schuim en rollen, er zijn heel wat verschillende vormen van isolatie met hun respectievelijke toepassingen.
Afhankelijk van de samenstelling sorteren we het isolatiemateriaal en kunnen we het opnieuw laten omzetten tot een nieuw isolatieproduct.
EPS
We kennen het vooral als piepschuim, of via de merknaam Isomo. Geëxpandeerd polystyreen neemt heel wat plaats in, maar is ook heel licht in massa. Uiteraard zamelen we het piepschuimafval in, maar dan moet het aan de juiste voorwaarden voldoen: het bevat geen vervuiling en komt doorgaans vrij uit verpakkingen en dozen.
Net omwille van die grote omvang gaan we na inzameling het piepschuim verkleinen tot de korrels. Deze korrels vormen een ideale grondstof voor tal van afgewerkte producten, denk maar aan isolerende bakstenen, vulmiddel voor kussens, maar ook isolatiematerialen, enz.
Harde kunststoffen
Oude bloempotjes, plantentrays, tuinmeubelen, kratten, buizen, emmers, enz. In elk huishouden of elke bedrijfsomgeving vinden we massaal producten uit harde kunststof terug.
Of het nu om ramen en deuren gaat, of kleine buizen en platen, we hebben voor elk type harde kunststof een duurzame oplossing. Na de ladingen goed te hebben gesorteerd, kunnen we alle fracties vermalen en opnieuw inzetten voor hergebruik.
Textiel
Textiel vinden we in tal van toepassingen terug. Welke de samenstelling (katoen, polyester, enz.) ook is, we kunnen bijna alle textiel opnieuw inzetten als grondstof.
Textiel uit de restafvalstroom houden, is een heel duurzaam gegeven. We zetten het om tot een nieuwe grondstof, zoals bijvoorbeeld nieuwe garens, vilt voor isolatie en vulmaterialen. Zo helpen we besparen op water en energie, die nodig zijn voor productie van nieuwe vezels.
Kabelafval
Bij kabelafval denken we aan elektrische kabels bestaande uit metaal of kunststof.
Eens we het kabelafval hebben ingezameld en gesorteerd, voeren we het af naar een specifiek recyclagebedrijf die omhulsel en kabel van elkaar scheidt. De materialen die daarna vrijkomen, zijn opnieuw inzetbaar als grondstof.
Spanbanden
Spanbanden zien we als een specifiek materiaal. We zamelen deze het liefst selectief in, omdat ze als zuivere afvalstroom perfect te recycleren zijn. We vermalen de fractie tot een granulaat dat kan dienen als grondstof in de kunststofindustrie.
De straps of spanbanden halen we op in specifiek daarvoor bestemde zakken. U ontvangt zelfs een premie indien u deze afvalstroom apart laat ophalen.
Niet risicohoudend medisch afval
Medisch afval, maar zonder risico dus. Het gaat hier om verbanden, infusen, spuiten zonder naald, verzorgingsdoeken, enz.
Ook al is er geen besmettingsgevaar, toch is elke vracht van NRMA uitsluitend bestemd voor verbranding op hoge temperatuur. Waar zit de duurzaamheid? De hoogtechnologische ovens waar deze fracties verbrand worden, beschikken over een geavanceerd systeem voor energierecuperatie. Zo gaat niet alles verloren.
Risicohoudend medisch afval
Het medisch afval in deze categorie is niet zonder risico. Dat betekent dat het mogelijks bacteriologisch of viraal besmet is, of scherpe voorwerpen (naalden) of afval van cytostatica (behandeling van kanker) bevat.
Elke vracht van RMA is uitsluitend bestemd voor verbranding op hoge temperatuur. Waar zit de duurzaamheid? De hoogtechnologische ovens waar deze fracties verbrand worden, beschikken over een geavanceerd systeem voor energierecuperatie. Zo gaat niet alles verloren.
Laboafval
Afval dat zijn oorsprong kent in laboratoria noemen we laboafval. Het gaat om kleine verpakkingen (flesjes, potjes) met resten, reagentia, stalen, productieafval, enz.
Voor de inzameling van dit laboafval voorzien we specifieke recipiënten om een vlotte en correcte ophaling en sortering/verwerking te voorzien.
Diverse chemicaliën
Hier gaat het om chemische producten met een heel diverse samenstelling, en dus ook heel verschillende kenmerken. Basen of zuren, irriterende, corrosieve of schadelijke stoffen.
Voor de inzameling van deze stoffen voorzien we specifieke recipiënten om een vlotte en correcte ophaling en sortering/verwerking te voorzien.
AEEA
AEEA, of afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, kennen we allemaal. Het gaat om oude koelkasten, wasmachines, beeldschermen, kleinere elektrische toestellen, verlichting en nog zo veel meer. Uiteraard is ook hier, met oog op recyclage, een selectieve inzameling van groot belang.
Na deze apparaten te hebben ingezameld gaan we ze vaak eerst demonteren. Zo kunnen we de schadelijke componenten elimineren. Na het ‘ontmantelen’ kunnen we alle materialen verder bewerken tot (secundaire) grondstoffen.
Verf, inkt, lijm, hars …
Hier gaat het om verf- en inktafval en harsen, zowel in vloeibare, pasteuze of uitgeharde toestand.
Voor de inzameling van deze producten voorzien we specifieke recipiënten om een vlotte en correcte ophaling en sortering/verwerking te voorzien.
Opruimafval
Bij een lek of bij morsen van bepaalde producten, gebeurt de opruiming vaak op specifieke wijze. Bij gevaarlijke producten maakt men gebruik van absorptiemateriaal, handschoenen, maar uiteraard ook vodden en poetsdoeken. Deze fractie noemen we logischerwijs opruimafval, en ook die stroom hoort niet bij het algemene restafval. Voor de inzameling van deze producten voorzien we specifieke recipiënten om een vlotte en correcte ophaling en sortering/verwerking te voorzien.
Lege verpakkingen gevaarlijke afval
Hier gaat het om de verpakkingen van gevaarlijke producten zelf. Dat kan gaan van metalen of kunststofvaten, bidons, IBC’s, enz.
Voor recipiënten zoals vaten en IBC’s kiezen we vanzelfsprekend zo vaak mogelijk voor recuperatie na een grondige reiniging (spoelingsattesten). Daarnaast fungeren deze verpakkingen als secundaire brandstof bij bijvoorbeeld cementovens.
Solventen
Solventen gebruikt men in verschillende contexten om reagentia op te lossen. Deze vluchtige chemische stoffen zijn doorgaans heel brandbaar, waardoor specifieke opslag- en ophaalvereisten van tel zijn.
Voor de inzameling van deze producten voorzien we specifieke recipiënten om een vlotte en correcte ophaling en sortering/verwerking te voorzien.
Lampen
Lampen kunnen we recycleren. TL- en spaarlampen kunnen we samen ophalen, ze daarna sorteren en alle materialen (glas, aluminium, messing) terug inzetbaar maken.
Voor de inzameling van lampen voorzien we specifieke recipiënten om een vlotte en correcte ophaling en sortering/verwerking te voorzien.
Plantaardige oliën en vetten
Onder deze categorie verstaan we oliën en vetten afkomstig uit voedingstoepassingen zoals frituurvet of -olie.
Deze zamelen we selectief in en recycleren we tot biogas of biodiesel.
Motorolie en smeermiddelen
Hier gaat het om afgewerkte industriële olie en smeermiddelen. Dat zijn vervuilende en gevaarlijke afvalproducten die we uiteraard ook selectief en op een correcte manier moeten inzamelen.
Voor de inzameling van afgewerkte olie en smeervetten voorzien we specifieke recipiënten om een vlotte en correcte ophaling en sortering/verwerking te voorzien.
Batterijen
Batterijen zamelen we uiteraard selectief in. De loodbatterijen uit onder andere voertuigen halen we best zo snel mogelijk op wanneer ze defect zijn.
We voorzien de juiste recipiënten om de inzameling, het transport en de verwerking zo vlot mogelijk te laten verlopen. Eenmaal ingezameld worden de loodaccu’s verkleind. Het elektrolyt dat bij dat proces vrijkomt wordt fysicochemisch behandeld en de restproducten dienen als grondstof in de metaal- en kunststofindustrie. Slechts een heel beperkt percentage van de oorspronkelijke accu wordt verbrand.
Banden en rubbers
We hebben het hier over de banden van verschillende types voertuigen zonder velg.
We zamelen de banden selectief in, en gaan ze verder bewerken. Het bandengranulaat dat we na het vermalen verkrijgen is een ideale grondstof voor het produceren van matten, vloeren, enz.
Via Recytyre kunt u zich eveneens registreren zodat Garwig uw afvalbanden ophaalt.
Koelvloeistof
Koelvloeistof is een specifieke stof die verschillende bestanddelen bevat. We zamelen deze stof selectief in, want na zuivering kan koelvloeistof opnieuw worden gebruikt in verschillende industrieprocessen.
Voor de inzameling van koelvloeistof voorzien we specifieke recipiënten om een vlotte en correcte ophaling en sortering/verwerking te voorzien.
Spuitbussen
Spuitbussen komen in zowat elke omgeving voor. Het zijn drukhouders en de opslag en inzameling ervan gebeuren best op een specifieke manier.
Garwig voorziet de juiste recipiënt en gaat na inzameling van de spuitbussen aan de slag met de verdere verwerking ervan.
Zuren
Zuren vormen een gevaarlijke afvalgroep. U herkent ze best aan de gevarensymbolen op de verpakking. Ze komen doorgaans in vloeibare vorm voor en vereisen een heel specifieke manier van opslag en inzameling.
Garwig voorziet de juiste recipiënt en gaat na inzameling aan de slag met de verdere verwerking ervan.
Basen
Basen vormen een gevaarlijke afvalgroep (bv. ammoniak, ontstoppers, bleekwater). U herkent ze best aan de gevarensymbolen op de verpakking. Ze komen doorgaans in vloeibare vorm voor en vereisen een heel specifieke manier van opslag en inzameling.
Garwig voorziet de juiste recipiënt en gaat na inzameling aan de slag met de verdere verwerking ervan.
Matrassen
We gooien met z’n allen heel wat matrassen gewoon weg. Ze gewoon aan de restafvalstroom (verbranding) toevoegen is zonde, want er zijn heel wat recyclagemogelijkheden.
Na oude matrassen te hebben ingezameld, helpen we ze recycleren tot allerhande inventieve producten. De metalen onderdelen worden verwijderd en hergebruikt. Het textiel en schuim vindt opnieuw een toepassing in sportmatten, meubelvulling, enz.
Houtafval
Bij houtafval werken we met een classificatie:
Onbehandeld A-hout (verpakkingshout, resten van timmerhout) kunnen we perfect opnieuw inzetten in de spaanplaatindustrie.
Niet gevaarlijk behandeld B-hout (spaanplaat, bekistingshout) zetten we na een voorbehandeling om in houtchips, die opnieuw hun toepassing kennen in de spaanplaatindustrie of als brandstof voor diverse installaties.